Aanwezig in de noordelijke Atlantische Oceaan en in de wateren tussen Afrika en Australië, worden de spitssnuitdolfijnen van True bestudeerd door gespecialiseerde onderzoekers, vooral rond de Azoren en de Canarische Eilanden, waar de kans om ze te zien groter is. Ondanks dat zijn tot op heden de belangrijkste bestudeerde exemplaren gestrande walvissen. De wetenschappelijke site PeerJ heeft de recente wetenschappelijke vooruitgangen met betrekking tot deze soort belicht. Een video en een foto van een jonge walvis zijn openbaar gemaakt, en voor het eerst is een exemplaar met een patroon en kleur die nog nooit eerder is waargenomen ontdekt.
Dankzij deze nieuwe gegevens weten we iets meer over deze verbazingwekkende soort. Op het eerste gezicht lijkt de spitssnuitdolfijn van True (Mesoplodon mirus) op een dolfijn, maar in werkelijkheid is ze veel imposanter en kan tot 5 meter lang worden. Een echt mysterie voor wetenschappers, het is een van de minst bekende zoogdieren ter wereld. Zeer discreet en schuw, brengt het 92% van zijn tijd onder water door en kan het tot 2 uur lang afdalen tot een diepte van 3000 meter om zich te voeden. En wanneer het het oppervlak bereikt, zijn er geen grote sprongen of acrobatiek voor deze walvisachtige, wat het nog moeilijker maakt om op te merken. We kunnen het belang begrijpen van deze beelden en de nieuwe ontdekkingen die wetenschappers hebben gedaan.
Deze nieuwe patronen en de kleur van het dier koppelen aan een specifieke soort, de observatie en de verzameling van nieuwe gegevens vergemakkelijken: dat is de missie van deze onderzoekers, die zich tot doel stellen het aantal individuen in de wateren van de Atlantische Oceaan te kwantificeren, hun exacte verspreiding en hun voortplantingscyclus, essentiële elementen voor hun bescherming.
Margot Harty
Source : True’s spitssnuitdolfijn (Mesoplodon mirus) in Macaronesië. PeerJ, 2017 DOI: 10.7717/peerj.3059
omslagfoto: ©Roland Edler (Duisburg Zoo) DOI: 10.7717/peerj.3059/fig-4